Як приємно з ранку випити чашку ароматної кави. Цей унікальний напій допомагає нам збадьоритися і налаштуватися на бойовий лад. Кава була дуже популярний в усі часи. І точно так само у всі часи існувало упередження, що в цьому напої таїться якась небезпека. Нарешті, вчені вирішили зайнятися дослідженням кавових міфів. І сказали своє вагоме слово. Ось їх вирок.


На думку вчених, цей чарівний напій дуже корисний для організму. Кава не тільки безпечний для серця і судин, але і перешкоджає розвитку діабету 2 типу і навіть знижує ризик інсульту при регулярному вживанні.

Кава та серцево-судинна система

Прийнято вважати, що кава категорично протипоказаний хворим на серцево-судинними захворюваннями. Однак статистка каже, що це не так. Американські вчені вирішили перевірити, з яких причин потрапляють до лікарень пацієнти з порушеннями ритму серця. Вони спостерігали за 128 тисячами добровольців. Виявилося, що ті, хто регулярно пив каву, рідше виявлялися на лікарняному ліжку з найпоширенішим діагнозом «миготлива аритмія». Так, серед вживали більше чотирьох чашок кави в день ризик госпіталізації був на 18% нижче, порівняно з тими, хто не пив кави взагалі.

Як виявилося, помиляються і ті, хто вважає кави можливою причиною інсульту. Англійські вчені з Кембриджського Університету протягом 12 років намагалися встановити зв'язок між споживанням кави і ризиком розвитку інсульту. Для цього вони спостерігали за 23,000 чоловіків і жінок. Результати дослідження приголомшили вчених - ризик інсульту у людей, які регулярно вживають каву, був майже на 30% нижче, ніж у тих, хто жодного разу не пив цей напій. Причому не важливо, яку каву ви віддаєте перевагу: кофеїновмісних або без кофеїну, розчинна або в зернах. На думку вчених, важливу роль в цьому відіграють антиоксиданти, що містяться в каві. Саме вони гальмують запальні процеси, скорочуючи тим самим ризик розвитку серцево-судинних розладів. У той же час надмірне захоплення цим поширеним напоєм не зменшує вірогідність захворювання.

Наступне поширена думка, що кава протипоказаний при гіпертонії. Але як було доведено вченими, на хворих гіпертонією чашка кави надає всього лише такий же ефект, як і участь в дискусії. Тиск і справді трохи підвищується, але зовсім трохи, і вже через кілька годин приходить в норму. Тривалі дослідження показали, що загалом, споживання кави не робить ніякого негативного впливу на артеріальний тиск людини.

Підвищений холестерин, як відомо, впливає на розвиток серцево-судинних захворювань. То чи можна пити каву при підвищеному холестерин? Виявилося - так, але тільки фільтровану! Нефільтрований, навпаки, підвищує рівень холестерину. Як вдалося з'ясувати, на підвищення рівня холестерину впливає кавове масло, точніше натуральні речовини, що містяться в ньому - кафестрол і кавеол. А при приготуванні кави в кава-машинах ці речовини залишаються на фільтрі і в чашку не потрапляють. Тому кава фільтрований таким людям пити не забороняється, а ось від кави, приготованого по-турецьки і по-грецьки людям, з підвищеним холестерином краще відмовитися.

Кава і шлунково-кишковий тракт

Ніколи не варто пов'язувати будь з'явилися болі в шлунку з випитим еспресо, тому що здоровій людині чашка кави зашкодити не може.

Навіть якщо говорити про таку серйозну хворобу як виразка шлунка, то з упевненістю можна сказати, що вживання кави не грає ніякої ролі в її розвитку. Виразку провокують бактерії під назвою Helicobacter Pylori. Правда, щоб ця бактерія початку свою руйнівну дію, необхідний ряд певних факторів. І споживання кави до цих чинників не ставиться! Так, дійсно, у деяких людей вживання кави викликає збільшення проникності слизової шлунка, але через пару годин все повертається в свій нормальний стан.

З гастритом треба бути трохи обережнішим. Якщо у людини вже є гастрит, то кава може спровокувати спазми і болі шлунка. Хоча найчастіше це трапляється, коли каву п'ють натщесерце. Також грає роль і спосіб приготування кави: після європейського кава буває більше скарг, ніж після вживання американського.

Хороший позитивний ефект також надає доданий в каві молоко. Існує думка, що болі при гастриті провокує не кофеїн, а якісь інші елементи, що містяться в каві. Однак які саме ще не виявлено.

Кава і нервова система

Для нервової системи від кави в помірних кількостях - суцільна користь! Кава допомагає розумовому процесу, надає позитивний ефект на концентрацію, пильність і бадьорість людей, тому його люблять пити студенти або працюють вночі.

Літнім людям кава допомагає боротися із забудькуватістю. Вчені з Фінляндії та Нідерландів провели спільне дослідження про вплив кави на розумові здібності літніх людей. Протягом 10 років вони спостерігали за 700 чоловіками похилого віку. Ті з них, які не пили кави зовсім, показали занепад своїх розумових здібностей на 8% проти тих, які випивали його в кількості 1-3 чашок на день. У пили ж кава більше 4 чашок в день розумові здібності також знижувалися. Загалом, помірність - кращий друг літнього джентльмена.

Деякі дослідження доводять, що кава, також як і спортивні навантаження, зменшує ризик розвитку хвороби Альцгеймера, при якій погіршується пам'ять та інтелектуальні здібності, і навіть призупиняє почалися процеси. Дослідження проводилися на 6000 добровольцях у віці старше 65 років.

Величезна кількість досліджень підтвердили, що у людей, що регулярно п'ють каву, рідше розвивається хвороба Паркінсона. Чоловікам чашечка еспрессо допоможе знизити ризик цього захворювання майже на половину, тоді як жінки - на третину. Однак, представницям прекрасної статі після менопаузи, що вживають гормони, про каву краще забути, інакше можливий зворотний ефект - розвиток хвороби Паркінсона.

Ніколи не варто забувати, що хоча численні дослідження і доводять, що кава робить позитивний ефект на настрій людини, вживання його у великих дозах може викликати занепокоєння або нервозність. Для надмірного захоплення кавою або колою вчені придумали спеціальний термін «кафеінізм». Так що, помірність і ще раз помірність!

Кава та діабет 2 типу

Але більше за інших вражають результати дослідження про вплив кави на діабет. Виявляється, ароматний напій може врятувати від цього страшного захворювання.

Перший раз дослідження про вплив кави на діабет були проведені в 2002 році в Нідерландах. У них брали участь понад 17,000 добровольців обох статей. Під час них було зроблено відкриття, що у випробовуваних, що випивали по 7 або більше чашок кави на день, на половину рідше розвивався діабет, ніж у тих, хто випивав по 2 чашки й менше.

Наступне масштабне дослідження прошло в 2005 році. В ньому було задіяно близько 194,000 добровольців, за якими спостерігали кілька років. У результаті вчені підтвердили висновки першого дослідження.

В іншому експерименті брали участь більше 350 жінок після менопаузи, хворі на діабет, і стільки ж здорових жінок. У тих, хто пив більше 4 чашок кави в день, діабет 2 типу розвивався на 56% рідше, ніж у тих, хто не пив його зовсім. За словами доктора Атсуши Гото з Каліфорнійського університету в Лос-Анджелесі, це відкриття пояснюється впливом кофеїну на білок, пов'язаний зі статевими гормонами, і вимагає подальшого вивчення.

До речі, кава без кофеїну також корисний для запобігання діабету типу 2, як і кава, що містить кофеїн.

Скільки пити?

До теперішнього часу кави і кофеїн не розкрили всі свої секрети, тому дослідження на тему впливу їх на організм людини тривають. Але вже зараз з вірогідністю можна сказати, що величина розумного споживання кави для здорової людини існує, правда вона індивідуальна, і залежить від ваги, віку, статі і від викурених сигарет. У середньому, 400 мг кофеїну на день для здорової людини вважається нормою. 400 мг кофеїну означають 4-5 чашок кави в день або 3 чашкам кави і 4 чашки чаю. У вагітних жінок ця доза знижена до 300 мг максимально.

Загалом, не вдавайтеся до крайнощів і пам'ятайте, що кожна людина індивідуальна.
Лідія Філіппова

Категорія: Різне
каталог сайтів UA TOP Bloggers